Laparoskopik Rahim Ameliyatı (Kapalı Rahim Ameliyatı)
Birçok kadın hala ‘rahim alma’ ameliyatı olarak adlandırılan operasyonu ağrı, büyük bir yara izi ve uzun iyileşme süresi nedeniyle erteliyor. Kapalı rahim alma ameliyatları cerrahinin süresini, hastanede kalış süresini azaltıyor. Bu ameliyatlar özellikle de operasyona bağlı ağrı ve komplikasyonları azaltarak kadın sağlığında büyük ilerleme sağlıyor.
Kapalı rahim alma ameliyatlarında hasta aynı gün evine dönebiliyor. Birçok hastada operasyon bir saat kadar sürüyor ve kan kaybı çok az oluyor. Ameliyat sonrası ağrı çok az hissedildiği için geleneksel cerrahide kullanılan ağrı kesicilere gerek kalmıyor.
Bu operasyonların hasta üzerinde önemli faydalarından birisi kozmetik sonuçlardaki farklılıktır. Klasik cerrahide 10-12 cm’lik genel olarak yatay yapılan büyük bir kesinin iyileşmesi sonrasında kalıcı operasyon iziyle sonuçlanıyor. Ancak laparoskopik cerrahide göbek deliği içinde ameliyat sonrası fark edilemeyen bir cm’lik kesi ve genellikle kasıklarda iki adet çok küçük kesi ile operasyon tamamlanıyor. Karında kalıcı yara izi oluşmuyor. Ameliyat sonrası hastanın hızlı fiziksel iyileşmesinin yanında duygusal destek de sağlanıyor.
Bu yöntem her merkezde uygulanmıyor. Türkiye’de laparoskopik histerektomi yapan merkez sayısı çok az. Laparoskopik yöntemlerle tedavi edilip başarılı ve az zahmetli bir operasyon süreci geçirmeyi tüm kadınlar hak ediyor…
Histeroskopik Operasyonlar
Histeroskopi, vajina ve rahim ağzından girilerek histeroskop adı verilen özel bir optik cihaz ile rahim içinin gözlenmesidir. Lokal anestezi veya genel anestezi altında yapılmaktadır. Genellikle operasyon süresi 30 dakikayı geçmemektedir.
Histeroskopik girişimler ile, hem birçok hastalığın tanısı konulabilmekte, hem de aynı zamanda tedavileri yapılabilmektedir. Az anestezi ihtiyacı ile, operasyon sonrası hasta konforu ile ve de her geçen gün daha da sık kullanım sahası ile özellikle kısırlık tedavisi alan hastalarda hem tanı hem de tedavi amacı ile avantaj sağlamaktadır. Histeroskopilk olarak rahim duvarına yakın yerleşim gösteren myomlarında çıkarılması mümkün olabilmektedir.
Kürtaj Nedir? Kürtaj Nasıl Yapılır?
Bir kaç dakika içinde tamamlanabilen bu işlem anestezi kullanılmazsa ağrılı bir işlemdir. Anestezi altında (Hafif bir uyku veren damar içi ilaç kullanımıyla) çok daha KONFORLU, GÜVENLİ ve hasta MAHREMİYETİNE önem verecek bir şekilde gerçekleştiriyoruz. İşlem sonrası hastamız gündelik hayatına veya işine geri dönebilmektedir. Erken gebelik haftalarında en etkili, güvenli ve konforlu olan yöntem vakum küretajdır. Kullandığımız aletler plastik ve tek kullanımlık (kullan-at), yani her hasta için kullandığımız aleti başka bir hastada kullanmıyoruz.
Kürtaj Olmanın Riskleri Nelerdir?
Kürtaj ile ilgili en sık sorulardan bir tanesi de “Kürtaj olduktan sonra tekrar hamile kalmak mümkün müdür?“
Cevap: Evet.
Diğer bir sık sorulan soru ise; “Kürtaja esnasında veya sonrasında karşılaşılabilecek problemler nelerdir?“
Cevap: Çok sık olmasa da rahim ağzında yaralanma (laserasyon), rahimde delinme (perforasyon), kanama, enfeksiyon gibi durumlar olabilir. Gerek bunların olmaması gerekse olması durumunda süratle tedavisi ve hastanın kalıcı bir zarar görmemesi için kürtajın, TECRÜBELİ bir hekim tarafından yapılmasında fayda var. Çok daha nadir bir durum da kürtaj sonrasında gebeliğin hala devam ediyor olması, yani işlemin başarısız olmasıdır. Bu yüzden mutlaka ultrasonografik kontrol yapılmadan işleme son verilmemesi gerekir. Enfeksiyon için mutlaka antibiyotik kullanımını önerilmektedir.