ROSI Tekniği
ROSI Tekniği
ROSI Tekniği Ağrısız ve Güvenlidir
ROSI Tekniği Spermlere Zarar Vermez
ROSI'deki Süreç Normal IVF'deki Gibidir
ROSI ile Doğan Bebekler Sağlıklı
ROSI Tekniği Binlerce Çifte Umut Oldu
Kısırlık Mucizesi Rosi Tekniği
Yuvarlak Spermatid Enjeksiyonu Tüp bebek tedavisinde son gelişmeler arasında yer alan Rosi yöntemi, spermi olmayan hastalar için uygulanan mucizevi tedavi yöntemlerinden biri olarak kabul ediliyor. Tedavi için özel bir elektrofüzyon cihazı kullanılıyor ve hareketli ya da olgun spermin olmadığı durumlar bu tedavi için uygun kabul ediliyor.
Menide olgun sperm hücrelerinin bulunmaması kısırlığın en önemli nedenlerinden biridir. Bunu aşmak için ilk aşamada mikro test uygulanarak testislerde sperm aranır. Eskiden burada canlı sperm olmadığında bebek sahibi olmak mümkün değildi. Ancak Rosi tekniğinin gelişmesi ile artık azospermi durumunda da baba olmak mümkün hale gelmiştir.
Tüp Bebekte Rosi Tekniği Uygulaması
Rosi tekniği ile kullanılan teknolojide hiç sperm hücresi olmasa bile elektriksel aktivasyon ile sağlıklı bir gebelik oluşturabilmektedir. Bu sayede daha önce gebelik şansı olmayan durumdan %60 döllenme ve %10 gebelik olasılığına geçilir. Tedaviden istenilen başarının elde edilebilmesi için doğru hekim ve tedavi merkezi tercih edilmelidir.
Rosi uygulamasında Tese ile bulunan yuvarlak spermatid hücreler yumurta içine verilir ve bundan sonra döllenme beklenir. Elde edilen embriyo ile transfer aşaması tamamlanır ve gebeliğin oluşması beklenir. Bekleme süresinin ardından anne adayına test yapılır ve sonucun pozitif olup olmadığı kontrol edilir. Bu aşamadan sonra normal gebelik süreci başlar.
ROSI'de İstatistikler
Klasik tüp bebek tedavisine kıyasla rosi tekniğinde düşük olasılığının biraz daha yüksek olduğu belirtiliyor. Bu teknikte gebelik kaybı olasılığı yüzde yirmi ile otuz arasında ifade edilmektedir. Standart tüp bebek tedavisine göre rosi gebelik şansı biraz daha düşüktür.
Ancak her geçen gün bu alanda yeni çalışmaların yapılması tedavi başarısının artmasına katkı sağlamaktadır. Buna göre rosi tekniğinde gebelik başarısının uygulama başına yüzde on ile yirmi arasında, canlı doğum başarısının ise yüzde on civarında olduğu belirtilmektedir. Bu oranlar uygulamaya göre değişiklik göstermektedir. En net sonucu alabilmek için tedavinin doktor kontrolü dışına çıkmaması gerekiyor.
İstatistikler Uygulayıcının Yaşına Göre Değişiyor
ROSI Tekniğinin Başarı Oranı Daha Düşüktür
ROSI Tekniği Tekrar Tekrar Denenebilir
ROSI Tekniği Sadece Diğer Yöntemler Yetersiz Kaldığında Kullanılır
ROSI Tekniği Güvenli ve Ağrısızdır
Rosi Tekniğini Kimler Uygulayabilir?
Her geçen gün geliştirilen yardımcı üreme teknikleri arasında özellikle rosi tekniği büyük ilgi görmektedir. Erkek kısırlığının nedenleri incelendiğinde azospermi bunların arasında sıklıkla görülmekte ve çözüm için rosi tekniğine başvurulmaktadır. Ancak tedaviden istenilen sonucun alınabilmesi için hem hekim hem de klinik seçiminde doğru tercihler yapılmalıdır.
Bununla birlikte tedavi öncesinde çiftler rosi hakkında kapsamlı bir şekilde bilgilendirilmeli ve böylece stres oluşumu engellenmelidir. Bu durum tüm tüp bebek tedavi yöntemleri için geçerlidir. Rosi ve diğer tedavi şekilleri sabır gerektiren bir süreç olduğu için tekniğin uygulanacağı formların buna hazır olması gerekir.
Akla gelebilecek her sorunun cevabı hekime danışılarak bulunabilir.
Rosi tekniği uygulanan kişilerin başında menisinde hiç canlı sperm hücresi bulunmayan kişiler gelmektedir. Ayrıca hasarlı sperm nedeniyle çocuk sahibi olamayanlara ve daha önce mikro test yaptırmış olanlara da rosi yöntemi uygulanmaktadır. Tedavinin nasıl uygulandığı kişiden kişiye değişmektedir.
Bu konuda net bilgi elde edebilmek için tedavi öncesinde hastaya çeşitli testler yapılır. Elde edilen sonuçlar tedavi planının en doğru şekilde belirlenmesine yardımcı olur. Tedaviye uygun kişinin seçilebilmesi için çiftteki kısırlık nedeni incelenir ve teknik buna göre belirlenir. Bu durum tüm tüp bebek uygulamaları için geçerlidir.
Rosi Tekniği Tehlikeli midir?
Azospermi sorunu yaşayan ve mikro test yapılmasına rağmen istenilen özelliklerde spermlere ulaşılamayan erkekler için tek çözüm rosi tekniğidir. Ancak çiftler bu tedavi konusunda genellikle rosi tekniği tehlikeli mi sorusunun cevabı konusunda endişe duymaktadır. Rosi'nin son yıllarda kullanılmaya başlanan bir tedavi olması ve standart tüp bebek tedavisine göre başarı oranının düşük olması kaygıyı artırmaktadır.
Rosi Tekniği Ne Kadar Güvenilir?
Rosi tekniğinin başarısı ve güvenilirliği ile ilgili çalışmalar halen devam etmektedir. 2016 yılında on dört yumurta üzerinde bu teknikle ilgili çalışmalar yapılmıştır. Buna göre yumurtaların tamamında başarılı döllenme sağlanmış ve tüp bebek tekniği ile gebe kalma olasılığı günümüzde yüzde altılara kadar ulaşmıştır.
Ancak tedaviden elde edilecek sonuç hastadan hastaya değişmektedir. Sektörde süregelen teknolojik gelişmeler çocuk sahibi olmayı bekleyen anne baba adayları için umut vaat etmektedir.
Rosi Tekniği Spermlere Zarar Verir mi?
Rosi tekniğinin uygulanması sırasında spermlere elektrik akımı verilerek daha olgun yuvarlak hale gelmeleri sağlanmaktadır. Çeşitli işlemlere tabi tutulması akıllara spermlerin bu uygulamadan zarar görüp görmeyeceği sorusunu getirmektedir. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre her işlem en profesyonel şekilde yapılırken hücrelerin DNA yapısına zarar verilmemektedir.
Böylece spermde herhangi bir hasar ya da bozulma söz konusu olmayacaktır. Aksine pasif durumdaki spermler daha yüksek kapasiteli hale gelir. Bu nedenle rosi tekniğinin sperm üzerinde olumlu etkileri olduğunu söylemek mümkündür.