Histerosalpingografi
Histerosalpingografi
Histerosalpingografi (HSG) rahmin şeklini değerlendirir ve fallop tüplerinin açık olup olmadığını kontrol eder. Ayrıca rahimdeki sorunlara bağlı düşükleri araştırmak için de kullanılır.
Hamileyseniz doktorunuza söyleyin ve yakın zamanda geçirdiğiniz hastalıkları, tıbbi durumları, alerjileri ve aldığınız ilaçları tartışın. Hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız veya aktif bir pelvik enfeksiyonunuz varsa bu prosedürü yaptırmayın. İyotlu kontrast maddeye alerjiniz varsa doktorunuza söyleyin. Pelvik enfeksiyonunuz veya tedavi edilmemiş cinsel yolla bulaşan bir hastalığınız (STD) varsa doktorunuza söyleyin. Bol, rahat giysiler giyin ve takılarınızı evde bırakın. Pelvik muayene gibi bir önlük giymeniz gerekecektir.
Histerosalpingografi nedir?
HSG, rahim ve fallop tüplerinin bir röntgen muayenesidir. Floroskopi adı verilen özel bir röntgen formu ve bir kontrast madde kullanır.
Röntgen muayenesi doktorların tıbbi durumları teşhis ve tedavi etmesine yardımcı olur. Vücudun iç kısmının resimlerini üretmek için sizi küçük bir doz iyonlaştırıcı radyasyona maruz bırakır. X-ışınları tıbbi görüntülemenin en eski ve en sık kullanılan şeklidir.
Doktorunuz iç organlarınızı hareket halinde görmek için floroskopi kullanır. Doktorunuz rahminizi ve fallop tüplerinizi suda çözünen bir kontrast madde ile dolduracaktır. Radyoloğunuz daha sonra bunları görüntülemek ve değerlendirmek için floroskopi kullanacaktır.
Prosedürün bazı yaygın kullanımları nelerdir?
Doktorlar bu muayeneyi öncelikle neden hamile kalmakta zorluk yaşadığınızı incelemek için kullanırlar. Doktor, fallop tüplerinin açıklığına, rahmin şekline ve yapısına ve rahim veya yakındaki periton (karın) boşluğu içinde herhangi bir yara izine bakar.
Muayenede ayrıca fallop tüplerinin açık olup olmadığı da kontrol edilir. Muayene ayrıca tubal cerrahi, prosedür veya yara izine yol açan diğer durumların etkilerini de değerlendirebilir. Bu etkiler şunları içerir:
Enfeksiyon veya yara izi nedeniyle fallop tüplerinin tıkanması
Tüp ligasyonu
Sterilizasyon prosedüründe fallop tüplerinin kapatılması ve sterilizasyonun tersine çevrilmesi
Kısırlaştırma veya hastalığa bağlı tıkanıklık sonrasında fallop tüplerinin yeniden açılması
Muayene, aşağıdaki gibi doğuştan veya sonradan edinilmiş rahim sorunlarından kaynaklanan tekrarlayan düşükleri araştırabilir:
Rahim fibroidleri
Endometriyal (uterus) polipler
Yapışıklıklar
Doğuştan gelen sorunlar (uterus anomalileri)
Tümörler