(IVF) İn Vitro Fertilizasyon
Tüp Bebek Tedavisi (IVF) nedir? Tüp Bebek Tedavisinde Başarı şansı nedir? Garanti verilebilir mi? Yardımcı Üreme teknikleri (YÜT) nedir? İlk seçenek tüp bebek tedavisi midir?
Yumurta hücresi ile sperm hücresinin laboratuar ortamında özel bir mikroskop altında mikroenjeksiyon yöntemi ile birleştirilmesi işlemidir tüp bebek tedavisi. Oluşan embryonun laboratuarda 3 ila 5 gözlenmesinin ardından rahme transfer transfer edilmesi gerçekleşir. Buna embryonun taze transferi (Fresh Embryo Transfer) denilir. Eğer çeşitli nedenlerden dolayı transfer edilmesi uygun görülmez ise embryolar (vitrifikasyon yöntemi) ile dondurulur. Bu embryonun ilerleyen aylarda transferine de Donmuış Embryo Transferi (Frozen Embryo Transfer - Thaw ET cycle) denir.
Hangi durumlarda tüp bebek tedavisi ilk seçenek olabilir?
- HSG ile tüplerin tıkalı olduğu veya daha önce ameliyat ile tüplerin bağlandığı druumlarda
- Erkek faktör belirlenmesi durumunda (sperm sayı azlığı yada yokluğu yada sperm hareket problemlerinde)
- Erken menopoz veya yumurta rezerv azlığı durumlarında, yumurtlama problemlerinde
- Embryonun rahim duvarına yerleşmesini engelleyecek büyüklükte veya lokalizasyonda myomların varlığında.
- Ailesel genetik kalıtsal hastalıkların varlığında
- Açıklanamayan infertilite olduğunda
Tüp Tedavi Sürecinde bilinmesi gereken temel basamaklar nelerdir?
Eğer tüp bebek tedavi sürecine başlamanız gerekiyorsa aşağıdaki adımları gözden geçirmeniz gerekmektedir. Tedavi sürecinde 5 adımdan bahsedebiliriz.
Adım 1: Bize telefon, email yada online randevu ile ulaşın. İlk muayenizde daha önce yapılmış testlerinizle birlikte rahim ve yumurtalıkların değerlendirilmesi sonrası gereken tedavi planı, başarı oranı ve istenecek tetkikleri öğreneceksiniz. İlk değerlendirme ve muayene çiftin durumuna göre 1 - 1,5 saat sürmektedir.
Adım 2: İlk değerlendirme ve tetkikler tamamlandıktan sonra günlük yapılmak üzere tüp bebek için kullanılan iğne tedavileri ile yumurtalıklarınızda yumurtalarınızın büyütülmesi düzenli aralıklarla vajinal ultrasonografi ile ölçülecek ve yumurtaların olgunlaşması takip edilecektir. Olgunlaşan yumurtalar anestezi altında ağrı oluşturmadan günübirlik bir işlem ile ince bir iğne yardımı ile toplanacak (OPU - Oocyte pickup) ve laboratuara teslim edilecektir.
Adım 3: Yumurta toplama günü (Egg retrieval Day - OPU day) erkek partnerden de sperm örneği alınacak.
Adım 4: Laboratuarda sperm ve yumurtalar ile embryo oluşturma dönemidir. Çiftler için heyecanlı bir bekleyiş dönemidir. Yaklaşık olarak 3 ila 5 gün sürer.
Adım 5: Son aşama anestezi gerektirmeyen laboratuarda bekleyen embryonun anne rahmine yerleştirlmesidir. İnce bir kateter ile rahmin içine kalitesi yüksek olan embryolar seçilerek yerleştirilir. Transferden 10 gün sonra gebelik testi ile transfer edilen embryonun rahime yerleştiği onaylanmış olur.