TESA - PESA - Prosedürler (Azospermia)
Azospermi ve PESA/TESA nedir?
Azospermi, bir erkeğin menisinde hiç sperm bulunmaması durumudur ve bunun çeşitli nedenleri olabilir.
Sperm üretimi ve dağıtımı, erkek üreme sistemi içindeki bir tüp sistemini içerir. Spermler başlangıçta testiste seminifer tübüller adı verilen ince tüplerde üretilir. Her testiste bu tübüller, üretimden sonra spermlerin kısa bir süre için tutulduğu epididim adı verilen daha büyük sarmal bir tüpe bağlanır. Epididimis de üretraya giden vas deferens ile bağlantılıdır. Sperm, boşalma sırasında menide birikmek için bu sistem boyunca hareket etmelidir.
Azospermi, epididim veya vas deferensdeki bir anormallik veya tıkanıklıktan kaynaklanabilir. Bu durum obstrüktif azospermi olarak adlandırılır. Bu durumlarda, testislerde sperm üretilir, ancak dışarı çıkamazlar.
Ancak bazen, seminifer tübüllerde sperm üretimi hiç gerçekleşmez veya o kadar düşük bir seviyede gerçekleşir ki ejakülatta sperm tespit edilemez. Bu durum obstrüktif olmayan azospermi olarak adlandırılır.
Epididimden sperm çıkarmaya çalışmak (PESA) veya testisten tübülleri ayırmak (TESA) için cerrahi prosedürler kullanmak, azospermiye neyin neden olduğunu teşhis etmenin etkili bir yolu olabilir.
Daha da önemlisi, bu prosedürler aynı zamanda gebelik elde etmeye çalışmak için tedavide kullanılmak üzere sperm izole etmenin etkili yolları olabilir. Obstrüktif olmayan azospermide bile, bir miktar sperm üretimi gerçekleştiği sürece, PESA / TESA tedavide kullanılmak üzere sperm elde etmenin etkili bir yolu olabilir.
PESA/TESA'dan kimler yararlanabilir?
Ejakülatınızda sperm eksikliğinin olası nedenleri şunları içerir:
Zayıf sperm üretimine neden olan testis sorunları. Bunlar genetik sorunlar, önceki enfeksiyon (örn. kabakulak), inmemiş testisler gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.
Genital kanalda geri dönüşü olmayan bir tıkanıklık (muhtemelen önceki bir enfeksiyon, travma veya ameliyattan kaynaklanır)
Kistik fibrozis taşıyıcılarında yaygın olan vas deferensin konjenital yokluğu (doğumdan itibaren yokluğu)
Önceki bir vazektomi veya başarısız bir vazektomi geri dönüşü.
Bu prosedürler neleri içerir?
PESA, sperm elde etmek için deriden ince bir iğnenin epididime geçirilmesini içerir. TESA, ince bir iğnenin deriden doğrudan testislere geçirilmesini ve az sayıda seminifer tübülün alınmasını içerir. Tübüller daha sonra laboratuvarda diseke edilir ve içeriklerinde sperm varlığı aranır.
Bu cerrahi prosedürlerin her ikisi de lokal anestezi veya sedasyon altında gerçekleştirilebilir. Doktorunuz hangi yaklaşımın sizin için uygun olduğunu sizinle konuşacaktır.
PESA/TESA spermi nasıl kullanılır?
PESA veya TESA yoluyla alınan sperm sayısı, ejakülatta bulunan sayıya kıyasla genellikle çok düşüktür, bu nedenle spermin genellikle ICSI (İntrasitoplazmik sperm enjeksiyonu) adı verilen özel bir IVF türü ile birlikte kullanılması gerekir - ayrı bilgi formuna bakın. Cerrahi olarak alınan örnekler nadiren intrauterin inseminasyonda (IUI) kullanım için uygundur.
Eşiniz bir IVF döngüsüne girecek ve yumurtaları toplandıktan sonra (genellikle PESA veya TESA ile aynı gün), sperminiz doğrudan yumurtalarına enjekte edilecektir (ICSI adı verilen bir işlem). Döllenmiş yumurtalar daha sonra sağlıklı bir embriyo eşinizin rahmine transfer edilmeden önce birkaç gün boyunca laboratuvarda kültürlenir.
Bazen gelecekteki ICSI döngülerinde kullanılmak üzere bir kısmı dondurulmak üzere yeterli sperm elde edilir.
Bu prosedürün başarı oranı nedir?
PESA veya TESA spermi kullanılarak yapılan IVF tedavisi Life Fertility Clinic'te düzenli bir prosedürdür ve klinikte üretilen taze sperm kullanılarak yapılan IVF/ICSI ile benzer bir başarı oranına sahiptir.